Koh TaoKo Tao is een Thais eiland dat in de Golf van Thailand ligt voor de oostkust van Thailand. Het behoort tot de provincie (:changwat) Surat Thani (of Suratthani) en maakt onderdeel uit van het Chumphon Archipel. Het eiland heeft een oppervlakte van 21 vierkante kilometer en telt ongeveer 1.400 inwoners. De economie van het eiland is bijna uitsluitend gericht op het toerisme, met name op het duiken.
Ko Tao wordt ook wel het schildpadeiland genoemd. Het eiland is een belangrijke broedplaats voor karetschildpadden en groene zeeschildpadden.
Ko Tao is minder ontwikkeld dan Ko Samui en Ko Pha Ngan, maar is steeds populairder geworden onder met name de jongere backpackers die op zoek zijn naar een relatief goedkope manier om hun duikcertificaat te behalen.


Koh Tao Thailand


1. Scuba diving

De duikomstandigheden rondom het eiland zijn uitstekend. Ko Tao biedt een aantal van de beste duikplekken in de Golf van Thailand. Als een van de populairste duikbestemmingen ter wereld wordt van de duikers wel verwacht extra rekening te houden met de kwetsbaarheid van de koraalriffen en dus zorgvuldig met deze onderwaterwereld om te gaan. De wateren en koraalriffen rondom Koh Tao zijn gastheer voor meer dan 130 soorten harde koralen en meer dan 223 soorten rifvissen. Chumpon Pinnacle is een duikplaats aan de westkant van het eiland en populair onder de duikers die walvishaaien en stierhaaien willen spotten. Andere duiklocaties rondom Koh Tao zijn Shark Island, Samran Pinnacles, South West Pinnacles, Chumphon Pinnacle, Mango Bay, White Rock, Hin Wong Bay, Twins Ao Leuk en het wrak van de marineschip HTMS Sattakut.
Vanaf het eiland Koh Samui worden diverse duikexcursies ondernomen naar Koh Tao, Koh Phangan en het Ang Thong National Marine Park.


2. Het scheepswrak H.T.M.S. Sattakut

De voormalige Thaise marineschip is gedoneerd door de Department of Marine and Coastal Resources als een kunstmatige duiksplek voor de kust van Koh Tao. De H.T.M.S. Sattakut is tot zinken gebracht op 18 juni 2011 bij de westkust van Koh Tao, ten zuiden van Hin Pee Wee Pinnacle. Het wrak is 49 meter lang en 7 meter breed en ligt op een maximale diepte van ongeveer 32 meter.


3. Duikscholen op Koh Tao

  1. Big Bubble Dive Resort. Deze duikschool ligt op Koh Tao bij de stad Chalok baan Kao. Er is een restaurant, bar en meerdere bungalows te huur.
  2. Coral Grand Divers, Koh Tao. Met verhuur van acccomodaties van Koh Tao Coral Grand Resort en Koh Tao Montra Resort.
  3. Crystal Dive Resort, Koh Tao.

4. Stranden van Koh Tao

Sairee Beach is het langste strand van Koh Tao en verreweg het meest populair. Het is ongeveer drie kilometer lang en ligt ten noorden van Mae Had, aan de westkust van het eiland. Hier vind je tal van duikcentra en duikscholen en supermarkten, winkels en vele restaurants.
Chalok Baan Kao is een vrij ondiep en populaire strand in een baai. Het ligt in het zuidelijke deel van Koh Tao, ongeveer twee kilometer ten zuiden van Mae Had.
Tanot Bay ligt in het oostelijke deel van het eiland. Het is misschien een beetje moeilijk om hier te komen, maar het is een prachtige baai en een geweldige plek om te snorkelen. Koh Tao heeft verder nog een paar andere interessante stranden en baaien zoals Aow Leuk, Sai Tong, Hin Wong en Rocky Bay.


Kaart van Koh Tao


5. Bereikbaar per boot

Vanaf Koh Samui is Koh Tao met de veerboot of catamaran te bereiken. Een overtocht met de veerboot duurt ongeveer 2,5 uur.


6. Het weer en klimaat in Koh Tao

Ko Tao heeft een tropisch klimaat. In de maanden april tot en met september varieert de temperatuur tussen de 24 en 35 graden Celcius. In de rest van het jaar is de minimum temperatuur 20 graden en maximum 32 graden Celcius.
De droogste periode in Koh Tao is van februari tot en met juli. In augustus begint de zuidoostmoesson op te komen en duurt deze tot en met december.

Koh Tao weersverwachting


7. Interactieve kaart van Koh Tao

8. Meer informatie over Koh Tao