Thailand Bezienswaardigheden


Kanchanaburi


De stad Kanchanaburi ligt 130 kilometer ten westen van Bangkok. De omgeving is zeer mooi en je vind er meerdere resorts op bamboevlotten op de verschillende rivieren. Het is dan ook een absolute aanrader om een aantal dagen te relaxen op een van deze drijvende bamboehotels.

De brug over de rivier Kwai


De Dodenspoorlijn (ook wel Birmaspoorweg of Birma-Siam spoorweg) is voornamelijk bekend van de film "The bridge over the river Kwai".
De spoorlijn is in Thailand nog in gebruik tot aan Ban Nam Tok en loopt voor een belangrijk deel langs de rivier Kwai Noi. De Spoorbrug over de rivier Kwai (:Kwae Yai of Khwae Yai) ligt bij de plaats Kanchanaburi. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben geallieerde krijgsgevangenen onder dwang van de Japanners deze beruchte Birma Spoorlijn aangelegd. Bij de aanleg hebben ook vele Nederlanders uit het voormalige Nederlands-Indië hun leven verloren.
Vlakbij het station van Kanchanaburi ligt de begraafplaats "Kanchanaburi Allied War Cementery" waar de Nederlanders, die tijdens de aanleg van de "Death Railway" overleden, zijn begraven.
Vanaf Kanchanaburi kan je een 2 uur durende rit met de trein maken naar Ban Nam Tok.

Kanchanaburi


De brug over de rivier Kwai
De drijvende markt van Damnern Saduak (Floating Market)


De drijvende markt van Damnoen Saduak (Floating Market of Damnern Saduak) ligt in de provincie Ratchaburi en is bekend om de verkoop van handelswaren aan boord van de vele bootjes.
Deze authentieke drijvende handel op het water stamt uit de tijd dat in Thailand nog onvoldoende wegen waren aangelegd en dit de makkelijkste manier voor de handelaren was om hun producten aan de mensen thuis te verkopen.
Je kunt een boottocht maken door de klongs (kanalen) en langs de lange smalle bootjes met fruit, groente, vis en exotische producten varen.
De floating market is een zeer populaire toeristische attractie, maar een bezoek aan de drijvende markt is echt een beleving. Het is al op zich bijzonder dat het om een drijvende markt gaat, maar ook de vele indrukken, kleuren en gekrioel van mensen en boten maken het een prachtig schouwspel dat je het zeker niet mag missen.


De drijvende markt Damnern Saduak Thailand
Het Koninklijk Paleis in Bangkok


Het Konlijke Paleis (Phra Borom Maha Ratcha Wang of de "Grand Palace") heeft een oppervlakte van ruim 218 vierkante kilometer en is omgeven door muren die in 1782 zijn gebouwd. De lengte van de vier muren is 1,9 kilometer. Binnen deze muren bevinden zich voormalige overheidsgebouwen, de koninklijke tempel (Wat Phra Kaew) met de Smaragdgroene Boeddha (Emerald Buddha) en de koninklijke residentie.
Nadat Siam de openbare orde had hersteld na de val van Ayutthaya woonde de vorst in Thonburi aan de westkant van de rivier Chao Phraya. Na het bestijgen van de troon verhuisde Rama I het administratieve centrum naar de andere kant van de Chao Phraya. Hij liet er een paleis bouwen die niet alleen diende als zijn residentie, maar ook kantoren voor zijn verschillende ministeries.
het Konlijk Paleis is nu bekend als de Grand Palace. Een deel van het complex is ingericht als museum en toeristische attractie. Tegenwoordig is het Dusit Paleis de officiële residentie van de Koning van Thailand en zijn de ministeries in de loop der tijd uit het Koninklijk Paleis verhuisd naar andere delen van Bangkok.

Grand Palace in Bangkok
Tempels in Bangkok


Bangkok kent vele boeddhistische tempels, maar de belangrijkste tempels zijn:
- Wat Pra Keo (Wat Phra Kaew) met de Smaragdgroene Boeddha ligt in het Koninklijk Paleis.
- Wat Arun (de tempel van de Dageraad) ligt aan de rivier Chao Praya.
- Wat Pho is bekend om de gouden liggende boeddha met een afmeting van 46 meter.

Tempels in Bangkok
Koningsstad Ayutthaya (Ayuthaya, Ayudhaya)


Ayutthaya was de hoofdstad van het koninkrijk Thailand in de periode van 1350 tot 1767.
In 1767 werd de stad ingenomen door de Birmanen en werden de meeste tempels en religieuze beelden vernietigd. Desondanks zijn er nog vele monumenten te vinden waarvan sommige zijn hersteld.
Een van de meest belangrijke tempel van Ayuthaya is Wat Phra Sri Sanphet, bekend om zijn drie chedis. Tevens bevindt zich er het Nationaal Museum Chao Sam Phraya.

Ayutthaya is nu een historisch park en ligt ongeveer 90 kilometer van Bangkok. Je kan een dagtrip vanuit Bangkok naar deze koningsstad ondernemen. Maar het is aan te bevelen om enkele dagen in deze stad te verblijven, want voor wie interesse heeft in de oude Thaise geschiedenis is het meer dan de moeite waard om tijd te nemen voor de oude boeddhistische tempels en monumenten. Ayuthhaya is vanuit Bangkok met de trein te bereiken.
Koningsstad Sukhothai


De eerste als Thailand erkende koninkrijk werd vanuit deze stad geregeerd. In 1238 verwierf de stad zijn onafhankelijkheid en nam negen dynastieën lang haar prominente positie in deze regio in. Door bondgenootschappen aan te gaan met andere Thaise koninkrijken breidde Sukhothai haar grondgebied uit. Tijdens de regeringsperiode van koning Ramkhamhaeng kende Sukhothai haar economische hoogtepunt en reikte het koninkrijk tot in Birma en Laos. Met de dood van koning Ramkhamhaeng in 1317 werd het verval van het koninkrijk Sukhothai ingezet doordat de Thaise koninkrijken zich weer een voor een afscheidden. Uiteindelijk resteerde alleen nog de stad Sukhothai en werd deze in 1376 ingenomen door de heersers van Ayutthaya.
Sukhothai is nu een historisch park wat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het park ligt ruim 450 kilometer van Bangkok, halverwege de weg naar Chiang Mai.

Koningsstad Sukhothai

Meer informatie over Sukhothai:
  1. Panoramafoto's van Sukhothai
  2. Koning Ramkhamhaeng van Thailand
  3. Sukhothai Park informatie: uitleg van de tempels
Bezienswaardigheden in steden, plaatsen en op Thaise eilanden


Voor meer informatie over bezienswaardigheden en hoogtepunten in diverse steden, plaatsen en op eilanden kun je terecht op de volgende pagina's: