Thailand EilandenKoh Phi Phi Thailand

1. De eilanden van Thailand

Thailand heeft honderden eilanden, zowel in de Golf van Thailand als in de Andaman Zee. De eilanden in de Golf van Thailand liggen vrij dicht bij de kust. De meeste eilanden in Thailand zijn in de afgelopen tijd ontwikkeld voor het toerisme. Bekende Thaise eilanden zijn Koh Chang, Koh Lanta, Koh Pangan, Koh Phi Phi, Koh Samui, Koh Tao, Koh Samet en Phuket. Phuket is qua oppervlakte het grootste eiland van Thailand.

Sommige van de eilandgroepen in Thailand bestaan uit een groot aantal individuele eilanden. Phang Nga Bay heeft 67 eilanden, de Mu Ko Chang National Park heeft 52, Tarutao National Marine Park bestaat uit 51 en Mu Ko Ang Thong National Marine Park uit 42 eilanden.

In Thailand worden de namen van de eilanden meestal voorafgegaan door het woord "ko", het Thaise woord voor "eiland". Dit woord wordt ook vaak geschreven als Koh, Ga of Goh.


Thailand kaart2. Golf van Thailand

De Golf van Thailand grenst aan Cambodja, Thailand en Vietnam. Het heeft een oppervlakte van 304.000 vierkant kilometer. Het is relatief ondiep. het gemiddelde diepte is 58 meter en maximaal slechts 85 meter diep. De belangrijkste rivieren die uitmonden in de Golf zijn de Chao Phraya, de Mae Klong, de Bang Pakong en Tapti Bandon Bay. De grootste eilanden in de Golf van Thailand zijn Ko Samui, Ko Pha Ngan, Ko Tao, Ko Phaluai, Ko Sichang, Ko Lan, Ko Phai, Ko Khram, Ko Samae San, Ko Samet, Phu Quoc, Koh Kong en Koh Rong.

De Golf van Thailand herbergt vele koraalriffen die het aantrekkelijk maken voor om er te duiken. De tropische warmte van het water trekt veel toeristen. Enkele van de belangrijkste toeristische bestemmingen in de Golf van Thailand zijn de eilanden Ko Samui en Ko Pha Ngan (in de provincie Surat Thani), Pattaya (in de provincie Chonburi), Cha-Am (in de provincie Phetchaburi), Hua Hin, en Ko Samet (in de provincie Rayong).
In de afgelopen jaren is de baai bekend geworden om zijn "whale watching" activiteiten. Tijdens de excursies wordt op zoek gegaan naar de met uitsterven bedreigde populaties van walvisachtigen, waaronder de Eden-walvissen en Omura's walvissen, de Chinese witte dolfijnen, de Irrawaddy dolfijnen en zeekoeien.


3. Andaman Zee

De Andaman Zee maakt deel uit van de Indische Oceaan. Het ligt ten zuidoosten van de Golf van Bengalen, ten zuiden van Myanmar (Birma), ten westen van de kust van Thailand, ten noord-westen van Malakka, ten noorden van Sumatra en ten oosten van de Andaman eilanden. De zee is van oudsher gebruikt voor visserij en zeetransport van goederen tussen de kuststaten. De koraalriffen en eilanden zijn populaire toeristische bestemmingen. Bekende eilanden in de Andaman Zee zijn Ko Phi Phi, Phuket en Coconut Island, Koh Bulon, Ko Tarutao, Koh Lipe en Koh Lanta.
De visserij en toeristische infrastructuur werden in 2004 echter zwaar beschadigd door de aardbeving en tsunami in de Indische Oceaan. Lopend van noord naar zuid ligt op de zeebodem van de Andaman Zee de grens tussen twee tektonische platen, de Birma Plaat en de Sunda Plaat. De grens tussen deze twee tektonische platen resulteert in hoge seismische activiteit in de regio. Op 26 december 2004 schoof de Birma Plaat en de Indo-Australische plaat bijna 20 meter langs elkaar, met als resultaat een aardbeving met een kracht van 9,3. Hierbij kwamen langs de kust van de Indische Oceaan ongeveer 280.000 mensen om het leven, voornamelijk in Indonesie, Thailand, India en Sri Lanka.
De Andaman Zee is gastheer voor veel kwetsbare en bedreigde diersoorten, waaronder de dugong (Dugong dugon), diverse soorten dolfijnen zoals de Irrawaddy dolfijn, zeekoeien, en vier bedreigde soorten zeeschildpadden, namelijk de lederschildpad, karetschildpad, de groene schildpad en de Olive Ridley schildpad. De flora, fauna en visstand hebben echter zeer te leiden onder de grote overbevissing en de menselijke activiteiten langs de kust.
De Andaman Zee is rijk aan koraalriffen en eilanden met een spectaculaire topografie, zoals Phuket, de Phi Phi eilanden, Ko Tapu en de eilanden van de provincie Krabi. Ondanks de verwoestende aardbeving en tsunami in 2004 zijn de toeristische bestemmingen zeer populair gebleven. De nabijgelegen kust heeft ook tal van marine nationale parken, waarvan vier zijn opgenomen in de lijst van UNESCO Wereld Erfgoed.


4. Populaire en toeristische eilanden van Thailand


  1. Thailand eilandhoppen
  2. Koh Chang
  3. Koh Lanta
  4. Koh Phi Phi
  5. Phuket
  6. Koh Samui: Vanaf Koh Samui kun je de eilanden Koh Tao en Koh Phangan bezoeken en een tocht naar het Ang Thong National Marine Park ondernemen.
  7. Koh Phangan
  8. Koh Tao
  9. Koh Samet