Thailand Gezondheid en inentingen


Vaccinaties

Ga je op vakantie naar Thailand, ga dan altijd na of je voorzorgsmaatregelen dient te nemen tegen ziektes als Gele Koorts, Buiktyfus, Dyfterie, Tetanus, Polio, Hepatitis A en Hepatitis B. Het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (LCR) houdt zich bezig met de preventie van ziekte bij reizigers, "de reizigersadvisering". Het LCR bepaalt de landelijke richtlijnen voor vaccinaties en anti-malariamaatregelen. Het LCR adviseert ook de organisaties van reisbureaus en touroperators.
Voor meer informatie over vaccinatie en anti-malariamaatregelen in Thailand, ga naar de website van LCR:
   Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (LCR)


Reizigersdiarree

Korte perioden van diarree (reizigersdiarree) kunnen ontstaan door verandering van temperatuur, klimaat en andersoortig eten. Meestal is dit ongemak in twee dagen weer over. Neem in ieder geval een voorraadje Norit, Diacure of Loperamide mee. Let wel: Norit, Diacure en Loperamide zijn symptoombestrijders en handig voor als je reizigersdiarree hebt en toch reizen moet of iets wilt ondernemen: ze helpen tijdelijk, maar nemen de oorzaak niet weg. Bovendien vernietigen ze niet alleen de kwade darmflorabacteriën, maar ook de goede. Bij veel vocht- en zoutverlies kun je ORS gebruiken.


Malaria

Het slikken van medicijnen tegen malaria sluit het risico van het krijgen van malaria niet volledig uit. Neem dus goede voorzorgsmaatregelen om zo min mogelijk door muggen gestoken te worden. Bedek 's avonds je lichaam zo goed mogelijk en smeer alle overblijvende blote plekken goed in met een muggenwerend middel (muggenmelk), bij voorkeur een middel waar een hoge concentratie DEET in zit. Hoe hoger de concentratie DEET, hoe langer je beschermd bent(tot 8 uur bij 50% DEET). Goede muggenwerende middelen zijn o.a. Tropenzorg (Care Plus) en Maxi DEET. Spuit dunne kleding ook altijd in met het DEET-middel, want muggen kunnen door dunne kleding heen steken. Slaap onder een klamboe.


Persoonlijk advies

Laat je altijd persoonlijk adviseren over de maatregelen die voor jouw reis belangrijk zijn. Dit kan bij de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Laat je minimaal 6 weken voor vertrek adviseren, want je moet mogelijk ruim voor vertrek beginnen met het slikken van medicijnen of vaccineren tegen de verschillende tropische ziektes.
Zoek de dichtstbijzijnde GGD of Travel Clinics:
 1. GGD Nederland
 2. Travelclinic

Medicijnen meenemen

Mocht je medicijnen gebruiken, zorg er dan voor dat je een geneesmiddelenkaart (verkrijgbaar bij de apotheek) bij je reisdocumenten bewaart. Hiermee voorkom je dat de douane de medicijnen voor drugs aanziet.
Twijfel je of weet je niet of je jouw medicijnen mag meenemen naar het buitenland, neem dan contact op met je huisarts of apotheek.
Meer informatie over gezondheid en risico's

 1. LRC: ziekten op reis en preventie
 2. Gezond op reis: risico's per land, infectieziekten, gezondheidstips
 3. GGD: Informatie over vaccinaties
 4. Prikangst: informatie voor personen met extreme prikangst
 5. Ministerie van Volksgezondheid
 6. Informatie per land
 7. Ziektes op reis
 8. WHO: De Wereld Gezondheids Organisatie
 9. Informatie over malaria
 10. Tropenzorg: Informatie over gezondheid in tropische gebieden
 11. Je huid en de zon
 12. Steken en beten van insecten te lijf
 13. Zonadvies voor je vakantiebestemming
 14. Ziekterisico's: informatie over risico's op ziektes in een bepaald land
 15. EHBO: eerste hulp bij brandwonden, insectenbeten, kneuzingen, verstuikingen, oververhitting