Algemene informatie over Thailand

Geschiedenis

De officiële naam van het land is het koninkrijk van Thailand. Het is een constitutionele monarchie met als hoofdstad Bangkok. Thailand is gesticht in 1328 en was eeuwenlang bekend onder de naam Siam. Het land is het enige land in Zuidoost Azië dat nooit gekolonialiseerd is geweest.

Overheid

Als staatsvorm heeft Thailand een parlementaire constitutionele monarchie met een koning van de Chakri-dynastie aan het hoofd van het land en een minister-president aan het hoofd van de regering.
Thailand is bestuurlijk onderverdeeld in 76 provincies (: changwat). Deze worden bestuurd door een gouverneur. De provincies zijn weer onderverdeeld in 877 districten (: amphoe), elk bestuurd door een districtshoofd. De disctricten zijn onderverdeeld in 7.255 gemeenten (: tambon). Deze bestaand uit dorpen (muban).

Bevolking

Thailand heeft ongeveer 65 miljoen inwoners waarvan 8 miljoen mensen in de hoofdstad Bangkok wonen. Thailand heeft tijdens haar bestaan vele immigranten opgenomen. De mensen die in Thailand wonen zijn van zeer verschillende etnische herkomst, namelijk Thai, Mon, Khmer, Laotiaanse, Chinese, Maleisië, Perzische en Indische. Ruim 80% van de populatie is Thai en 10% is Chinees.

Religie

Het Theravada Boeddhisme is de godsdienst dat door meer dan 90% van alle Thais wordt gepraktiseerd, en oefent een grote invloed uit op het dagelijkse leven. Daarnaast zijn bijna 5% van de Thais Moslim. Amper 1% van de Thais is Christen.

Taal

De officiële taal van Thailand is het Thaise. Echter wordt het Engels vrijwel overal begrepen, in het bijzonder in de toeristische plaatsen zoals Bangkok, Chiang Mai, Pattaya en Phuket.

Klimaat

Thailand kent een tropisch klimaat met 3 verschillende seizoenen:
  1. het zomerseizoen is vanaf maart t/m mei, waarbij de temperatuur kan oplopen tot 40 graden Celcius of meer,
  2. het regenseizoen is vanaf juni t/m september, met overvloed aan zonneschijn en een hoge luchtvochtigheid, en
  3. het koele seizoen is vanaf oktober t/m februari, wanneer het nog steeds warm is, maar veel minder vochtig.
De gemiddelde jaarlijkse temperatuur in Thailand is 28 graden Celcius.
Meer informatie vind je op de volgende pagina.

Weersverwachting Thailand

Geografische ligging

Thailand is een hoofdzakelijk Boeddhistisch koninkrijk en ligt in Zuidoost Azie. Het bestrijkt een gebied van circa 510.000 vierkante kilometers. Thailand deelt haar grenzen met Myanmar aan het westen en het noorden, Laos aan het noordoosten, Cambodja aan het oosten, en Maleisië aan het zuiden. In Thailand worden vijf regio's onderscheiden, namelijk Noord, Noordoost, Midden, Zuidoost en Zuid Thailand.
Bekende Thaise steden en eilanden zijn Bangkok, Chiang Mai, Chiang Rai, Phuket, Pattaya, Krabi, Koh Samui, Koh Samet, Hua Hin.

Kaart van Thailand

Natuur en landschap

Het noorden van Thailand bestaat uit gebergte en veel bebosing. De hoogste berg in Thailand is de Doi Inthanon (2590 meter). In het noordoosten bevindt zich het droge en onherbergzame Khorat Plateau. In het zuiden ligt het rivierengebied van de Chao Phraya rivier. Deze rivier mondt uit in de Golf van Thailand. Het zuiden van Thailand loopt uit in een smalle schiereiland Malakka. Dit schiereiland bestaat uit een bergketen die begroeid is met tropische regenwouden. Aan beide zijden van het schiereiland liggen voor de kust vele eilandjes.

De eilanden van Thailand

Praktische informatie en reistips

Voor meer informatie over lokale tijd, geld- en bankzaken, kleding, eten en drinken, bagage meenemen, gezondheid en veiligheid, ga naar:

Thailand reistips

Meer informatie over de Thailand