Het weer en klimaat in Thailand


Het klimaat in Thailand

Thailand heeft een tropisch klimaat dat gedurende het overgrote deel van het jaar een hoge temperatuur en luchtvochtigheid kent. De gemidddelde temperatuur is 30 graden Celcius. Het gebied ten noorden van Bangkok heeft een klimaat met drie seizoenen terwijl het zuidelijke gebied van Thailand slechts twee seizoenen heeft.

In Noord Thailand zijn de seizoenen duidelijk afgebakend. Tussen de maanden november en mei is het weer meestal droog en zijn twee periodes te onderscheiden, namelijk de periode november tot en met februari en de periode maart tot en met mei. De laatst genoemde periode heeft een hogere gemiddelde temperatuur.
De noordoostmoesson beinvloedt niet direct het noordelijke gebied van Thailand maar zorgt hier vanaf november tot en met februari wel voor koele winden. Het derde seizoen is vanaf mei tot en met november waarin de zuidwest moesson de nodige neerslag met zich meebrengt.

Het zuidelijke gebied van Thailand heeft slechts twee seizoenen, namelijk een natte en een droge seizoen. Deze seizoenen lopen niet voor het oostelijk en westelijk deel van Zuid Thailand niet aan elkaar gelijk. Aan de westkust brengt de zuidwest moesson regen en vaak zware onweersbuien gedurende de periode van april tot en met oktober, terwijl aan de oostkust de meeste neerslag tussen september en december valt. In het algemeen valt in het zuidelijke deel van Thailand meer regen dan in centraal en noord Thailand.

De beste tijd om Thailand te bezoeken is vanaf de maanden november t/m februari, wanneer de noordoost moesson koele, droge lucht blaast als respijt voor de hitte. Tijdens deze koele periode rijkt de temperatuur van 18 graden Celcius tot 32 graden Celcius in Bangkok, terwijl in noord en noordoost Thailand de temperaturen zo laag kunnen worden, (in de ochtend 8 graden Celcius tot 12 graden Celcius en incidenteel 20 graden Celcius), dat de nachten bijzonder koel kunnen zijn en op hoger gelegen gebieden de temperatuur onder nul kan zakken.

De zomerperiode, het hete en droge seizoen, is vanaf maart tot en met juni. In deze periode is de gemiddelde temperatuur in Bangkok ongeveer 34 graden Celcius, maar is 40 graden Celcius met een luchtvochtigheid van 75% geen uitzondering. De maand april is voor heel Thailand de heetste maand van het jaar. Dit is dan ook een ideale maand om continu verkoeling te zoeken in de oceaan of het zwembad.

Vanaf juli tot en met oktober is het moessonseizoen. In deze periode valt het grootste deel van de jaarlijkse neerslag van Thailand. De luchtvochtigheid is dan gemiddeld 89% en de gemiddelde temperatuur in Bangkok is rond de 29 graden Celcius.
De moesson eindigt wanneer de windrichting verandert, waardoor droog weer uit het noordoosten wordt aangevoerd. Met name in het noorden van Thailand kan in deze periode zware buien vallen.
Weersverwachting in Thailand


Hier vind je de weersverwachting in Thailand en temperatuur in de verschillende steden, waaronder Bangkok, Kanchanaburi, Krabi, Koh Samet, Khon Kaen, Chang Mai, Chang Rai, Hua Hin, Phuket, Rayong, Samui, Sukhothai.
Weerkaarten Thailand


Actuele satelietfoto van Thailand
Satellietbeelden van ThailandHuidige temperatuur in Thailand
Actuele temperatuur in Thailand
Actuele weer en weersverwachting in diverse plaatsen in Thailand


  1. Bangkok weersverwachting
  2. Chiang Mai weersverwachting
  3. Hua Hin weersverwachting
  4. Koh Samet weersverwachting
  5. Koh Samuia weersverwachting
  6. Krabia weersverwachting
  7. Pattaya weersverwachting
  8. Phuket weersverwachtingMeer informatie